A hónap édes ajándéka - Konyakmeggy

Konyakmeggy krónikák

Gerbeaud Emil nem véletlen vonult be a magyar cukrásztörténelem nagy könyvébe. A svájci cukrászdinasztia sarja által, a hazánkkal megismertetett temérdeknyi újdonság közül, mint a francia vajas krémek, drazsék, a macskanyelv csokoládé, talán leghíresebb édes ipari terméke a konyakmeggy.

Gerbeaud 1919-ben bekövetkezett halála után, özvegye Ramseyer Eszter vezette a céget, aki a fadobozos bonbonokat, közöttük a konyakmeggyet Európán kívül az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába, Dél-Afrikába és távol-keleti országokba is exportálta.

A Gerbeaud ház egyik legendája a történet is, ahogy ezeket a kiváló minőségű, bódító desszertfalatkákat gyártották. Gerbeaud Emil cukrászműhelyébe rengeteg tanuló sajátíthatta el a szakma csínját-bínját, akik a konyakosmeggy készítésében is kivették részüket. A diákok első napjukat a szortiment végigkóstolásával töltötték, ahol rendszerint a konyakmeggyből fogyott a legtöbb és az egyik ilyen alkalommal egy tanoncfiú be is rúgott az édességtől.

De az is megesett, hogy egy tekintetes summát öröklő vegyészmérnök özvegyét mérgezett konyakmeggy bonbonnal kísérletek megölni, aki szerencsére túlélte az esetet.

 

 Az ellenállhatatlan édes ajándékot, hazai, kis termelőktől származó meggyel készítjük, ma is annyi szeretettel, ahogy Gerbeaud Emil tehette.

Az idei évben, a Gerbeaud csapat szüretelte le a konyakmeggynek valót egy közeli gyümölcsösben. Az előkészítési munkálatok folyamán kézzel válogatjuk és alaposan megtisztítjuk a meggyeket. A szár eltávolítása után a magozási procedúra következik, majd prémium francia cognac-ban kerülnek, ahol egy évig áztatjuk őket. Ezután fondat-ba és magas kakaó tartalmú belga étcsokoládéba mártjuk a cognac itatta meggyeket. Utolsó lépésként, a kész konyakmeggyek egyesével aranypapírba csomagoljuk.

A konyakmeggy édes művészet azoknak, akik szeretnek meglepetést szerezni és megélni a pillanatot.

Augusztusban minden 8.000 forint feletti webshopon leadott rendelés mellé 2 db-os konyakmeggyel kedveskedünk.