A hónap újdonsága: Mini Zserbó torta

Édes barackízű nyarak a nagymamánál lekvárfőzéskor, karácsonyi falatok a fa alatt családi körben.

Mindenkiben más és más gyerekkori emléket ébreszt a zserbó szelet, de vitathatatlanul összeköt minket a megannyi zserbós-élmény. Így nem is csoda, hogy a leghíresebb süteményünk, névadónk Gerbeaud Emil nevéhez fűződő, Gerbeaud szelet és változatai; a torta, a Zserbó desszertkocka és bonbon a legkeresettebb édességek kínálatunkban.

Műhelytitkok

A nosztalgikus finomságot a Gerbeaud cukrászműhelyében, külön Gerbeaud sütési napokon készítjük. Gyakori vita a sütemény receptúrájában, hogy az élesztőtől vagy a sütőportól lesz-e igazán omlós a békebeli ízeket idéző tészta.

Ami a mi diós-lekváros massza közé kerülő négy réteg tésztánkat illeti, évtizedek óta egy különleges keverékre esküszünk. A töltelékhez kétfajta barackból főzzük meg a lekvárt, amihez a hazai darált dióbelet keverjük. Műhelytitokként elárulhatjuk azt is, hogy az igazi barack ízélményért egy kis sárgabarack likőrt is csempészünk a töltelékbe.

Az ikonikus sütemény rajongói most már Zserbó ízű bonbonjaink és desszertjeink mellett Mini Zserbó torta formájában is megkóstolhatják a klasszikus dió-barack-étcsokoládé ízeket. 

 

A Zserbóságok ünnepléséének alkalmából, egy Gerbeaud szelet receptet is megosztunk, ami 2008-ban megjelent könyvünkben is megtalálható.

Hozzávalók a tésztához:

  • 350 gr sima liszt
  • 200 gr vaj
  • 1 dl tej
  • 10 gr élesztő
  • 50 gr porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 gr só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 175 gr darált dió
  • 175 gr porcukor
  • 250 gr baracklekvár
  • 250 gr csokoládé áthúzó

Elkészítés:

Meleg tejben az élesztőt egy pici cukorral simára eldolgozzuk, majd gyúródeszkán az összes tésztához szükséges anyaggal együtt összegyúrjuk úgy, hogy egy jó közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát három egyenlő részre elosztjuk és egy jó fél órát konyharuhával letakarva pihentetjük.

A pihentetés után a tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk és belehelyezzük a tepsi aljába. A baracklekvár felét vékonyan, egyenletesen elkenjük rajta, az összekevert porcukrot és darált diót megfelezzük és az egyik részét a baracklekváros részre s egyenletesen elszórjuk. A következő tésztát újból kinyújtjuk és a töltelékes részre helyezzük, majd újból baracklekvár és diós porcukor következik. Legvégül a harmadik tésztát nyújtjuk a tetejére és villával megszurkáljuk.

30 percig pihentetjük, majd 230 °C-os sütőben 50 percig sütjük. A kisült és teljesen kihűlt Gerbeaud szeletet a tepsiből kivágjuk, átfordítjuk és a felső részét baracklekvárral vékonyan lekenjük.

A csokoládét vízgőz felett kis vajjal megolvasztjuk majd a sütemény tetejét egyenletesen bekenjük.

Ha megkötött, kis szeletekre vágjuk.