A hónap édes pillanata - Macaron

Ismerd meg a Gerbeaud macaron titkát!

A Gerbeaud-ba lépve az ember gyorsan szembe találja magát a kávéház egyik ékkövével, a macaron toronnyal, telis-tele változatos ízekkel, amik bárki napját megédesítik.

A macaron neve és eredete is több ország és cukrász vitájának tárgya. Viszont annyi biztos, hogy a legkorábbi ismert recept a 17. század elejére nyúlik vissza, és úgy tűnik, hogy francia változata ihlette. John Murell 1617-es Napi gyakorlat hölgyeknek és úrhölgyeknek című könyvében lépésről-lépésre írja le a felvilágosodás kor asszonyainak, hogyan készítsék el friss „makarónijukat” damaszkuszi rózsavízből és kövekkel pépesített jordániai mandulából.

A Gerbeaud-ban ma már ennél egyszerűbb alapanyagokból készülnek a desszert remekművek. A mennyei macaronok Zsuzsa néni keze munkáját dicsérik, aki 14 éve készíti a népszerű francia finomságokat cukrászműhelyünkben.

A macaron évek óta töretlen sikernek örvend vendégeink körében, amit többször Budapest legfinomabbjai közé választottak. A siker titka a részletekre való odafigyelésben és szakértelemben keresendő.

Tojásfehérje, mandulaliszt, porcukor. Csupán három összetevő, mégis rengeteg lehetőség a kudarcra. A Gerbeaud tökéletes receptúrájához több hétnyi kísérletezés vezetett. A macaron készítésnél minden külső tényezőre oda kell figyelni, hogy ne rontsa el az ember.

A macaron készítés folyamatában a cukorszirupot készítjük elsőként, amit sajátos buborékfújással tesztelünk, elérte-e a megfelelő hőmérsékletet. Lehűlt állapotban ez kerül a már felvert tojásfehérjéhez. A cukorsziruptól csillogó tojásmasszát részletekben, óvatosan adagoljuk a porcukorral összekevert mandulaliszthez. A habzsákba töltés után, az előrajzolt sütőpapírra nyomjuk a kis köröket, amik ezután jó pár percet pihennek, mielőtt a 13 percre sütőbe kerülnek.

A tíz különböző tölteléket a már kihűlt macaron lábaknak vagy koronának hívott alapokba töltjük és íztől függően további díszítést kap, arany por, gyümölcs vagy kakaó szórás formájában.
Az évek folyamán rengeteg különleges macaron újdonsággal találkozhattak vendégeink. Készült már szívecske alakú málna macaron valentin napra, csibe és nyuszi húsvét alkalmából, de kóstolhattak már boros macaront a borfesztiválon. Szeptemberben indult menünkön is két új ízzel gazdagítottuk szortimentünket. Új, sóskaramellás és ibolyás Sissi macaronjaink kávéházi kínálatunk mellett már webshopunkon is elérhetőek.

 

Amellett, hogy macaronjainkat gluténérzékenyek is fogyaszthatják, málna, szilva, mák-áfonya és citrom változatainkat laktózérzékenyeknek is szeretettel ajánljuk.

Kérheted 4, 8, 12 darabos kiszerelésben és házhoz is visszük a hónap édes pillanatát, amit októberben 20% kedvezménnyel vásárolhatsz meg webshopunkon!