A hónap tortája a Dobos torta

 

Ahogy a mondás tartja, nincsenek hibák, csak boldog balesetek. Különöse igaz ez a Dobos torta történetére. A Dobos torta receptje részben egy ügyetlen cukrász tanoncnak köszönhető, aki a vajkrémbe só helyett véletlen porcukrot tett.

Dobos C. József cukrászmester ezt megkóstolva, addig kísérletezett amíg tökéletes krémet nem kapott. Az örökké kreatív Dobos további fejlesztései nyomán született meg a Dobos torta, amit végül az 1885-ös első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatott be a nagyközönségnek. Erzsébet királynő és Ferenc József császár is a pavilonját látogató tömegben volt. "A jelenlévők éljenezték a királyi párt, akiket maga Dobos személyesen szolgált ki - írja Éliás Tibor, Dobos és a XIX. századi cukrászat Magyarországon című könyvében. "Természetesen megkóstolták a legújabb újdonságot is, ami után újabb királyi éljenzés tört ki - ezúttal a sütemény alkotójának tiszteletére." Ezt követően Dobos a császári és királyi udvar szállítója lett. További érdekesség, hogy névadónk, Gerbeaud Emil pár évvel később ugyanebben az épületben mutatta be, a ma már közkinccsé avanzsálódott, konyakmeggy bonbont is.

A kor divatjával szemben, a Dobos torta, egyszerű eleganciája mellett, hosszabb eltarthatósága miatt is kiemelkedett a torta és sütemény kínálat közül. A főzött krémmel és tejszínhabbal készült tortákkal szemben, a puha piskótalapokra rétegzett csokoládés vajkrémnek és a kemény karamellfedőnek köszönhetően, a Dobos torta hűtés nélkül is tárolható volt. Ez és a sózott jégen szállított speciális fadobozok, lehetővé tette, hogy Dobos körúton ismertesse meg a desszertkülönlegességet kezdetben az Osztrák-Magyar Monarchia területén, majd egész Európa szerte.

A Dobos torta receptjét Dobos és alkalmazottai is hétpecsétes titokként kezelték, egészen visszavonulásáig, amikor is átadta az eredeti receptúrát a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek. 134 évvel debütálása után 2019-ben, a méltán híres desszert bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami rendelet alapján „kör alakú torta, amelyben öt egyenlő vastagságú doboslap között doboskrém található. A dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített dobostető alkotja.”

Dobos tortát kóstolni Budapesten, az egyik kihagyhatatlan tevékenysége az édes ízeket kedvelő külföldi turistáknak, akik gyakran hibásan, drum cake-nek hívják. A tévhittel ellentétben, nem a dobot idéző alakjáról, hanem készítője után kapta a nevét. Így helyesen a Dobos torta angolul Dobos torte-ként fordítandó.

A Dobos torta sok cukrászdában megtalálható, de szentül hisszük, hogy a miénk a legfinomabb. Az eredeti, tradicionális recept alapján készítjük. A hozzánk látogató vendégek és újságírók gyakran érdeklődnek a Gerbeaud Dobos tortájának titkáról.

A titok a részletekben rejlik. Az omlós piskótához, a főzött vaníliás-francia csokoládékrémhez és az édes, roppanós karamelltetőhöz csak minőségi alapanyagokat használunk.

Ezért páratlan a Gerbeaud Dobos tortája, amit most egész júliusban -10% kedvezménnyel tudsz megrendelni!