A hónap újdonsága: Mini Zserbó torta
Édes barackízű nyarak a nagymamánál lekvárfőzéskor, karácsonyi falatok a fa alatt családi körben.
Mindenkiben más és más gyerekkori emléket ébreszt a zserbó szelet, de vitathatatlanul összeköt minket a megannyi zserbós-élmény. Így nem is csoda, hogy a leghíresebb süteményünk, névadónk Gerbeaud Emil nevéhez fűződő, Gerbeaud szelet és változatai; a torta, a Zserbó desszertkocka és bonbon a legkeresettebb édességek kínálatunkban.
Műhelytitkok
A nosztalgikus finomságot a Gerbeaud cukrászműhelyében, külön Gerbeaud sütési napokon készítjük. Gyakori vita a sütemény receptúrájában, hogy az élesztőtől vagy a sütőportól lesz-e igazán omlós a békebeli ízeket idéző tészta.
Ami a mi diós-lekváros massza közé kerülő négy réteg tésztánkat illeti, évtizedek óta egy különleges keverékre esküszünk. A töltelékhez kétfajta barackból főzzük meg a lekvárt, amihez a hazai darált dióbelet keverjük. Műhelytitokként elárulhatjuk azt is, hogy az igazi barack ízélményért egy kis sárgabarack likőrt is csempészünk a töltelékbe.
Az ikonikus sütemény rajongói most már Zserbó ízű bonbonjaink és desszertjeink mellett Mini Zserbó torta formájában is megkóstolhatják a klasszikus dió-barack-étcsokoládé ízeket.
A Zserbóságok ünnepléséének alkalmából, egy Gerbeaud szelet receptet is megosztunk, ami 2008-ban megjelent könyvünkben is megtalálható.
Hozzávalók a tésztához:
- 350 gr sima liszt
- 200 gr vaj
- 1 dl tej
- 10 gr élesztő
- 50 gr porcukor
- 1 db tojás
- 5 gr só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 175 gr darált dió
- 175 gr porcukor
- 250 gr baracklekvár
- 250 gr csokoládé áthúzó
Elkészítés:
Meleg tejben az élesztőt egy pici cukorral simára eldolgozzuk, majd gyúródeszkán az összes tésztához szükséges anyaggal együtt összegyúrjuk úgy, hogy egy jó közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát három egyenlő részre elosztjuk és egy jó fél órát konyharuhával letakarva pihentetjük.
A pihentetés után a tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk és belehelyezzük a tepsi aljába. A baracklekvár felét vékonyan, egyenletesen elkenjük rajta, az összekevert porcukrot és darált diót megfelezzük és az egyik részét a baracklekváros részre s egyenletesen elszórjuk. A következő tésztát újból kinyújtjuk és a töltelékes részre helyezzük, majd újból baracklekvár és diós porcukor következik. Legvégül a harmadik tésztát nyújtjuk a tetejére és villával megszurkáljuk.
30 percig pihentetjük, majd 230 °C-os sütőben 50 percig sütjük. A kisült és teljesen kihűlt Gerbeaud szeletet a tepsiből kivágjuk, átfordítjuk és a felső részét baracklekvárral vékonyan lekenjük.
A csokoládét vízgőz felett kis vajjal megolvasztjuk majd a sütemény tetejét egyenletesen bekenjük.
Ha megkötött, kis szeletekre vágjuk.